Táto stránka je optimalizovaná pre pre prehliadač Mozilla Firefox, pri iných prehliadačoch môže dôjsť k problémom so zobrazením...

piatok 21. marca 2008

Starostlivosť

Starostlivosť o srsť

Úmývanie saSrsť králika (okrem angorských králikov) nevyžaduje veľkú starostlivosť, zvládne ju aj sám. Jedine v období pĺznutia mu môžete pomôcť každodenným vyčesávaním. Tým aj celé pĺznutie, ktoré sa opakuje každú jar a jeseň a trvá asi 2 mesiace, urýchlite. No srsť angorských králikov sa musí vyčesávať denne aj mimo obdobia pĺznutia.

Králika nikdy nekúpte! Má veľmi hustú srsť, ktorá by mu dlho schla, a tak by mohol prechladnúť. Ak sa veľmi ušpiní a ani sám si to nedokáže vyčistiť, môžete mu to vyčistiť vlhkou handričkou alebo srsť vystrihnúť.






Starostlivosť o pazúriky a chrup

Klieštiky na pazúriky Pazúriky králikovi rastú dosť rýchlo a keď si ich nemá kde obrusovať, napr. hrabaním, prerastajú a musia sa skrátiť. Môžete o to požiadať veterinára alebo ich skrátiť sami. Použite pri tom klieštiky na pazúriky. Musíte však dávať pozor, aby ste nezastrihli do žilky v pazúriku. Spôsobuje to krvácanie a bolesť. Na bielych labkách ju vidno dobre, ale na tmavých ju skoro vôbec nevidno. Vtedy si môžete pomôcť presvietením baterkou.

Prerastené hryzákyHryzáky králika tiež dorastajú po celý život, preto si ich musí pravidelne obrusovať potravou. Vhodné sú na to tvrdé krmivá napríklad mrkva, suché pečivo, konáriky stromov, kartón... Ak by si králik dostatočne neobrusoval zuby, mohli by mu za rok narásť o 13 mm. Prerastené zuby (na obrázku) spôsobujú problémy v prijímaní potravy, a treba ich skrátiť u veterinárneho lekára.

Starostlivosť o klietku a príslušenstvo

Podstielku v klietke treba meniť aspoň raz za týždeň. Raz za mesiac by ste mali celú klietku aj s miskami a napájačkou vydezinfikovať octom, savom alebo horúcou vodou. Králikáreň dezinfikujte raz za rok. Misky umývajte podľa potreby. Napájačku by ste mali vyčistiť vždy keď meníte vodu, aby sa v nej neusadzovali riasy a baktérie. Týždeň pred pôrodom tiež vydezinfikujte celú klietku alebo králikáreň a príslušenstvo.

Výbeh

Králik potrebuje denne aspoň hodinu pohybu mimo klietky. Ináč stučnie a môže mať zdravotné problémy. Okrem toho by sa celý deň zatvorený nudil. Keď je králik pustený v izbe, musíte zabezpečiť, aby sa nedostal ku káblom - králiky ich rady ohrýzajú. Ďalej zabezpečte aby sa nedostal k jedovatým izbovým rastlinám a kaktusom. Niektoré králiky rady ohrýzajú aj nábytok, tapety, koberce...

Králik na vodidleAk máte záhradu, v letnom období zaobstarajte králikovi posuvný vonkajší výbeh na trávniku, ktorý sa skladá z kovovej konštrukcie potiahnutej pletivom. Pletivo by malo mať menšie oká, aby sa nimi nepretiahol žiadny dravec, a malo by byť aj navrchu výbehu, aj keď je dostatočne vysoký (mačky sa vedia veľmi dobre šplhať!). Samičky králikov rady hrabú, a preto ak chcete mať istotu, že sa nepodhrabú von, dajte pletivo aj na spodok výbehu. Oká by však mali byť väčšie ako na ostatnom pletive, aby cez ne dobre prerastala tráva. Králikovi vo vonkajšom výbehu musíte hlavne v horúčavách poskytnúť tieň a vodu v napájačke. Inak mu hrozí prehriatie alebo úpal. Ak ho chcete nechať vo výbehu aj cez noc, dajte mu doň drevený domček (ideálny by bol aj s dnom), aby sa mal kde ukryť.
Ak bývate v paneláku a aj tak by ste chceli dopriať svojmu králikovi výbeh na tráve, kúpte mu vodidlo pre králiky. Musíte ho však naň zvyknúť - asi sa mu to nebude veľmi páčiť. Nikdy však nepúšťajte králika von bez vodidla, mohol by vám ujsť alebo by ho mohol napadnúť nejaký pes.

Žiadne komentáre: