Táto stránka je optimalizovaná pre pre prehliadač Mozilla Firefox, pri iných prehliadačoch môže dôjsť k problémom so zobrazením...

piatok 21. marca 2008

Kupujeme králika

Na čo si dať pozor pred kúpou králička

Králika je najlepšie kúpiť od chovateľa, lebo máte istotu, že kupujete králika, ktorý je zdravý a môžete získať aj králika s rodokmeňom. Najlepším miestom kde môžete získať takého králika sú výstavy drobných zvierat resp. výstavy králikov.
Tzv. zverimexový podvod: V obchodoch so zvieratami (tzv. zverimexy alebo chovprodukty) predávajú často trpasličie králiky, ktoré nie sú čistokrvné, ale krížené s malými plemenami. No aj medzi mláďatami čistokrvných trpasličích králikov sa môže vyskytnúť väčšie, prerastené mláďatko, ktoré väčšinou končí vo zverimexe, lebo chovateľ ho už nemôže použiť na chov. A keďže ľudia chcú čo najmenšieho králička, predávajú ho ešte veľmi mladého. Vtedy je ešte maličký, má krátke ušká a guľatú hlavičku, takže vizerá ako čistokrvný.
Mladý králiček by sa nemal dostať do obchodu mladší ako 6 - 8 týždňov. V tomto veku sa mladé králičky ešte len odstavujú od matky. Ak sa králik odstaví od matky skôr ako v 6 týždňoch, býva často chorľavý, má slabšiu imunitu. Na druhej strane kúpou králika z obchodu môžete dať šancu králičkovi, ktorý by mohol skončiť ako potrava pre hady. No riskujete tým, že bude chorý a zomrie vám za pár dní, ako sa to stalo už veľa ľuďom.

Ako zistiť či je králik zdravý?

Zdravý králik má hladkú, lesklú srsť, ktorá prilieha na celom tele (okrem dlhosrstých králikov a králikov rexov, ktorým srsť neprilieha). Z očí mu nič nevyteká a nemá ich zalepené. Ak sa to prejavuje len na jednom oku, môže to byť spôsobené prievanom, cudzím telesom (napr. prach z pilín) a pod. Z nosa mu tiež nesmie nič vytekať a nemal by kýchať. Chrasty a chumáčové zlepence vo vnútri ucha sú dôkazom napadnutia ušnými roztočmi. Časté potriasanie hlavou, škriabanie si uší alebo naklonené držanie hlavy tiež môže byť spôsobené roztočmi alebo cudzím telesom v uchu. Prehliadnite aj srsť proti smeru rastu, aby ste zistili, či králik nemá parazity napr. blchy. Prítomnosť bĺch zistíte podľa ich trusu v srsti králika - malých suchých čiernych zrniek. Ak má králik zlepenú srsť v okolí análneho otvoru, má hnačku. Ak králik sedí skrčený v rohu a má naježenú srsť, je pravdepodobne chorý.

Preprava

Na prepravu králika použite buď špeciálnu prepravku na zvieratá, alebo kartónovú škatuľu, ktorú vysteliete savou podstielkou. Na dlhšiu cestu mu dajte kúsok jablka alebo niečo šťavnaté, aby nebol smädný a dávajte pozor aby naňho nepálilo slnko a aby mal dostatok vzduchu.

Privykanie

Váš nový miláčik sa vás asi bude spočiatku trochu báť, bude sa tlačiť v kúte klietky alebo zalezie do domčeka (preto domček radšej dávajte do klietky až keď si králik na vás zvykne). Čoskoro si však na nový domov aj na vás zvykne. Dobré je keď sa mu budete prihovárať, tak si zapamätá váš hlas a bude vás podľa neho poznať. Nikdy neľakajte králika hlasnými alebo nečakanými zvukmi. Ako spoznáte, že si zvieratko zvyklo? Nebude sa pri vašom príchode ku klietke skrývať, ale vzpriami sa na zadné labky pri mriežke.
Rada: Niektorí ľudia nechávajú králika spočiatku na pokoji v klietke niekoľko dní, kým si zvykne a až potom si ho zoberú na ruky alebo pustia pobehať po izbe. Králik si ľahšie zvykne, keď si ho hneď od prvého dňa beriete na ruky a hladkáte ho (nie však dlho, ale často), tak zistí, že sa mu pri vás nič zlé nestane. A tiež je dobré, ak si vezmete s králičkom aj trochu krmiva, ktoré dostával u bývalého majiteľa.

Čo treba vopred pripraviť?

Základná výbava
- klietka alebo králikáreň
- krmivo (info v sekcii Kŕmenie)
- miska na krmivo
- napájačka alebo miska na vodu
- podstielka

Ďalšia výbava
- domček
- jasličky na seno (vo väčšine predávaných klietok už sú)
- vodidlo
- výbeh do záhrady
- králičie WC
- prepravka alebo škatuľa
- kefa na česanie

Klietka Box

Klietka - najlepšia je klietka pozostávajúca z plastovej vane a drôteného nadstavca, ale môžete použiť aj box, ktorý má plastový nadstavec. Výhoda boxu je, že králik nevyhadzuje podstielku von. Nevýhoda je, že v ňom horšie prúdi vzduch.
Čím je klietka väčšia, tým lepšie, pretože králiky milujú pohyb. Rozmery by mali byť aspoň 60 x 80 x 50 cm, ale ak je králik väčšinu dňa pustený, môže byť klietka aj menšia. Vaňa by mala byť vysoká najmenej 15 cm, lebo králiky rady hrabú a pri tom vyhadzujú podstielku von z klietky. Klietku umiestnite na miesto kde nie je priame slnko, prievan ani vykurovacie telesá.

Králikáreň

Králikáreň - by mala byť vyrobená z dosiek s drážkami, ktoré do seba zapadajú, aby do vnútra neprenikal prievan. Dosky musia byť ohobľované, aby sa králik pri oňuchovaní, olizovaní a ohlodávaní stien neporanil. Ak je králikáreň von musí byť chránená strieškou so strešnou izolačnou vrstvou. Predná stena králikárne má smerovať na východ alebo juhovýchod, nikdy nie na sever (kvôli studenému vetru) ani na juh (pre ostré slnečné žiarenie).

Králiky chovajte pri teplote 10 - 20 stupňov Celzia. Dospelé a dospievajúce králiky znesú aj teploty okolo nuly i pod nulou, ak sú na to zvyknuté a majú postačujúcu vrstvu suchej podstielky. Optimálna relatívna vlhkosť vzduchu by mala byť 60 - 70 %.

Miska na krmivo Miska - na krmivo alebo vodu používajte ťažkú keramickú alebo kameninovú misku. Plastovú by králik ľahko prevrhol a mohol by ju začať ohlodávať.

Napájačka Napájačka - vodu radšej podávajte v automatickej napájačke, nie v miske kde sa rýchlo znečistí alebo ju králik vyleje. Stačí napájačka s objemom približne 150 ml - viac vody králik nevypije, ak mu dávate dosť šťavnatého krmiva. Vodu treba meniť každý deň. Rada: Kupujte len kvalitné napájačky, lebo sa môže stať, že vám zhrdzavejú jej kovové časti.

Cat's Best Podstielka - ako podstielku do klietky alebo králikárne používajte buď hobliny, seno, slamu alebo podstielku pre mačky. Piliny nie sú vhodné, lebo sú prašné a vnikajú králikom do očí a dýchacích ciest. Pod podstielku môžete dať noviny len v tom prípade, ak ich králik nevyhrabáva a nežerie ich, lebo tlačiarenská farba je škodlivá. Do králičieho WC je vhodná podstielka pre mačky (najviac sa osvedčila Cat's Best) alebo hobliny.

Domček - králikovi môžete kúpiť aj drevený domček na spanie. Jeho strecha mu bude slúžiť aj ako pozorovateľňa okolia. Domček nemusí mať dno, aby sa lepšie čistil.

Vodidlo - ak chcete s králičkom chodiť von, kúpte mu špeciálne vodidlo pre králiky.

Výbeh - keď máte záhradu, v lete môžete králikovi dopriať pobyt na tráve v posuvnom výbehu, ktorý by mal mať pletivo aj navrchu, aby sa ku králikovi nedostala žiadna zver.

WC Králičie WC - králička môžete naučiť chodiť na králičie WC.

Prepravka Prepravka - na prepravu králika si kúpte prepravku na zvieratá alebo použite škatuľu.

Kefa na česanie - na česanie dlhosrstého králika, alebo aj krátkosrstého počas obdobia pĺznutia, môžete použiť napríklad takúto kefu, ktorá dobre zachytáva vypadnuté chlpy.

Jasličky na seno - do klietky môžete dať aj jasličky, do ktorých budete králikovi dávať seno, aby sa mu neznečistilo na podlahe klietky.

Žiadne komentáre: